
Trumresan, en shamanistisk metod
Trumresan är en metod som används inom shamanismen för att resa i världarna och utforska det inre hos människan. De som ska resa ligger skönt och avslappnat och en person hanterar trumman. Genom att lyssna på shamantrummans rytm en längre stund försätts du i ett förändrat medvetandetillstånd. Du hamnar i ett slags delvis medvetet drömmande där du både kan följa med i ett skeende, men också interagera med händelserna och vara en aktiv deltagare. Precis som i vanliga drömmar är alla regler som råder i vår ”vanliga verklighet” upphävda och vad som helst kan hända. Efter ett tag kallar trumman dig tillbaka och du återvänder långsamt och försiktigt till ”verkligheten” igen. Efteråt delar alla deltagare med sig av sina upplevelser och ett samtal sker kring detta.
Varje del i min kommande bok, som heter GLIMMER, avslutas med en autentisk trumresa jag gjort. Den här trumresan var den första jag var med om i samband med en årslång kurs i shamanism.
(Bilden ovan är genererad med hjälp av en AI-funktion som finns inbäddad i WordPress-editorn.)
Trumman slår
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDam
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDamDAMDam
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDamDAMDamDAMDam
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDamDAMDamDAMDamDAMDam
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDam
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDam
DAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDamDAMDam
Dimsjön i den gamla gruvan
Jag drog mig till minnes ett hål jag gått in i utan att vara rädd. Det var i samband med en kurs i kulturgeografi där vi med buss åkte och tittade på gruvlandskapet i närheten av Åtvidaberg. Det var ett brott som hade startat uppe på ett berg. När man kommit ner en bit blev det så långt att hissa upp malmen att man eldsprängde en tunnel rakt genom bergskullen. Det var i denna tunnel jag valde att gå in. Det som gjorde att rädslan kunde övervinnas var att jag tog med mig min son Joel, liksom jag gjorde 1992 då Joel var sex år och följde med på bussresan. Att ha med en person som är mer rädd eller som behöver skyddas får en del av mina rädslor att försvinna i bakgrunden.
Nåväl… vi gick uppför slänten och in i gruvgången. Eftersom gången var eldsprängd var väggar och tak jämna och avrundade. Vatten rann från väggar och droppade från tak. Mitt i gången löpte en räls på vilken malmvagnarna fraktats ut. Mellan rälsen låg plank som det gick att gå på. Ljuset som föll in från öppningen blev svagare och svagare ju längre in vi gick. Jag fasade för den stund då ljuset bakifrån helt skulle försvinna och då det förväntade ljuset från underjordens början inte skulle ha visat sig än. Jag föreställde mig att det fanns en plats precis mellan de två ljusen som var helt mörk, men som på vardera sidan hade lite ljus från de olika öppningarna. Denna plats hade formen som ett litet runt rum, 4–5 meter i diameter, med två stenbänkar på vardera sidan. Vi slog oss ner på varsin bänk och Joel fick en apelsin att äta. Vi pratade lite grann och växte in i mörkret utan att bli rädda. Vi gick vidare. Det gick trögt ett tag då jag inte såg hur gången fortsatte. Jag testade olika varianter med att gången gick sakta uppåt eller neråt, brant neråt, svängde av åt olika håll, eller vindlade i spiralform sakta neråt. Till sist valde jag en svagt nedåtsluttande gång som böjde av lite åt höger. Svagt ljus började synas och en öppning visade sig. Det fanns en mycket tydlig avgränsning på marken, i form av en smal upphöjd sträng, mellan gången och det som var underjorden. Joel fick stanna vid gångens slut för att vänta på mig.

Jag befann mig i en jättestor sal inuti berget som fick sitt skarpa ljus dels långt uppifrån och dels något mer diffust från en stor dim- och molnsjö som upptog en stor del av golvytan. Rummets storlek tyckte jag skiftade från cirka 50 meter tvärsöver, till så stort att andra sidan knappt skymtades. Längs bergväggen och runt hela dimsjön löpte en gång, cirka 3 meter bred. Golvet bestod av en slags vit sten med ett mönster av mörka tunna streck. Stenen var väldigt fint polerad till en sammetslen yta och jag var plötsligt barfota. Vid kanten mot dimsjön fanns ett staket av mässing. Dimman och molnen i sjön rörde sig hela tiden, lite upp och ner, virvlade runt och pulserade som om den andades. Det var varken hotfullt eller direkt lockande, utan snarare fascinerande, vackert och magiskt. Nu gick det lite trögt igen, jag gick sakta framåt och tittade ner på golvet, men såg inga djur och inget annat hände. Jag gick flera gånger tillbaka igen och försökte utan något resultat. Skalet på en liten insekt skymtade förbi, med ett smalt spolformigt skal som var randigt på tvären.
De suddiga konturerna av en zebra syntes ett par gånger. Upp ur dimsjön sträckte en giraff upp sitt huvud och en del av halsen. Jag tänkte då på en snarlik händelse vid ett besök på Kolmårdens djurpark då en giraff sträckte upp sitt huvud mot oss besökare nerifrån sitt trånga utrymme. Den här giraffen verkade så ledsen och dyster till sinnes att jag insåg att den inte kunde vara något kraftdjur. Fångad och ej i värdig frihet. Giraffen försvann och jag satte mig på kanten med benen på var sin sida av en staketstolpe. Jag var lite orolig för att ramla ner i dimsjön. Staketet var plötsligt borta och jag dök i. Dimsjön var inte kall som jag väntat mig utan i stället behagligt varm. Det gick att simma som i vatten, men också samtidigt som att flyga bland kompakta fysiskt förtätade moln. Upplevelsen var lustfull och rolig. Jag simmade och dök, gjorde volter och hade mig. Ibland hade jag sällskap av vita spolformade djur. Jag anade också närvaron av andra varelser som var med mig i dansen. Jag började ana ett smalt djur med svans och tänkte på utter, hermelin, mink eller vessla. Plötsligt såg jag att det var en vit ekorre. Signalen för återkomst trummades. Upptäckte en vit marmortrappa som ledde direkt till platsen där jag lämnat min son Joel. Vi gick tillbaka i rask takt utan att stanna till i det mörka mittrummet.
Jan Berge